Bekende technamen investeren in Brusselse start-up Qollabi (NL)

detijd_vs_qollabi

Het softwarebedrijf Qollabi is nog klein, maar kon al een paar ronkende namen binnenhalen als klant. Met de steun van de techondernemers achter Combell, Netlog en Xpenditure.

Bedrijven zetten steeds vaker software in om de relaties met hun klanten te digitaliseren. Nu dat segment van de markt redelijk uitgebouwd is, zijn ze klaar om ook de contacten met hun indirecte verkoopkanalen, zoals doorverkopers, makelaars, agenten en andere tussenpersonen digitaal te maken.

 

Daar speelt de Brusselse onderneming Qollabi met haar zelf ontwikkelde samenwerkingssoftware op in. Die doopte ze BRM-software, naar business relationship management, een analogie met de bekende afkorting CRM voor klantenrelatiesoftware.

 

Frie Pétré, de medeoprichter en CEO van Qollabi, maakt zich sterk dat de software een nieuwigheid is. ‘In de VS zijn er wel een aantal bedrijven in dezelfde categorie, maar een rechtstreekse concurrent zijn we nog niet tegengekomen. Onze tegenstrevers zijn eigenlijk Word, Excel en PowerPoint, die nu nog vooral gebruikt worden voor het opvolgen van de relaties met tussenpersonen. Maar ook die contacten worden gedigitaliseerd. Onze timing zit dus goed.’

 

Belfius en Bpost

 

Dat blijkt ook uit de referenties die Qollabi kan voorleggen. Het bedrijf heeft Belfius Bank en de verzekeraars DVV, P&V en Allianz onder zijn klanten, maar ook Bpost en de industriële bedrijven Reynaers Aluminium en Belisol. In Nederland gaat het onder meer om de uitvaartverzekeraar Dela.

 

“Een rechtstreekse concurrent zijn we nog niet tegengekomen”: Frie Pétre CEO Qollab

 

Nochtans bestaat de start-up nog maar echt sinds begin vorig jaar, al werd de eerste aanzet gegeven in 2015. Toen was het nog een zijproject voor Pétré, die ook mee aan de basis lag van het managementadvieskantoor VODW Brussel. Dat werd verkocht aan de consultant EY.

 

Qollabi heeft al twee kapitaalrondes achter de rug van in totaal 1,4 miljoen euro. Daarnaast zijn er nog leningen van KBC Bolero Crowdfunding en PMV-Belfius.

 

 

Het kapitaal komt van vijf business angels uit de techsector: Jonas Dhaenens van de webhostingreus Combell, Toon Coppens en Lorenz Bogaert van onder meer Netlog en Realo, en Boris Bogaert, de broer van Lorenz, en Wim Derkinderen van de fintechspeler Xpenditure, die ondertussen Rydoo heet en een onderdeel van Sodexo is. Details geeft Pétré liever niet, behalve dat Dhaenens en Coppens de belangrijkste partijen zijn. De vijf geven ook advies, onder meer over internationale groei.

 

VS

 

Qollabi denkt niet alleen aan Europa maar ook aan de VS. Het bedrijf, dat nu acht mensen in dienst heeft, wil zich in de tweede jaarhelft toeleggen op nieuwe landen en sectoren. Nu is de belangrijkste markt die van de financiële dienstverlening.

Mogelijk volgt binnen het jaar een nieuwe, grotere kapitaalronde. Op die termijn mikt Qollabi ook op 1 miljoen euro aan inkomsten uit zijn softwarelicentiemodel. Dat blijft voorlopig wel met verlies draaien. ‘Dat is nu niet het belangrijkste. We gaan eerst voor groei’, zegt Pétré.

 

Written by , for TIJD.BE